Javne zgradbe so zaradi svoje narave še posebej izpostavljene različnim kriminalnim dejanjem, kot so kraje, napadi, vlomi in vandalizem (poškodovanje tuje lastnine). Tehnično varovanje kot del varovanja je nujno, protivlomni varnostni sistemi lahko namreč preprečijo potencialno nevarnost ali škodo, saj preprečijo storilcem, da bi vstopili v objekt, hkrati pa opozorijo lastnike na to, da se okoli njega oziroma v njem nekaj dogaja. Morebitne storilce in njihovo ravnanje pa tudi zabeležijo. V bankah, šolah, zdravstvenih in kulturnih ustanovah, sodiščih … so varnostni video-nadzorni sistemi in druge podobne pametne inštalacije nujne, saj te objekte zaradi svoje narave dnevno obišče na stotine ljudi, mnogo tudi z nepoštenimi nameni. Ti objekti so največkrat tudi nekoliko odmaknjeni od naselij in mestnih središč in vsaj ponoči (v nasprotju z dnevom) večinoma samevajo. Te zgradbe so tudi arhitekturni, gradbeni in oblikovni dosežki, zadnji trendi v gradbeništvu pa narekujejo uporabo veliko steklenih površin. Okna do višine 1,6 metra omogočajo preprost vstop. Rešitev je v ključavnicah na zapiralih pritličnih oken, ki preprečijo polno odpiranje oken. Okna stranišč in čajnih kuhinj so še posebej priljubljena vstopna točka nepridipravov, saj so po navadi ob strani zgradbe, neštetokrat pa jih pozabimo zapreti. Steklene površine so najšibkejše ovire vlomilcev in vandalov. Navadno steklo se zelo hitro razbije, odprtina pa omogoča vlomilcem dostop do zapaha za odpiranje razbitega okna z velikimi črepinjami. Z varnostnimi folijami bistveno povečamo odpornost steklene površine in preprečimo nevarnost, ki jo lahko povzročijo večje črepinje. Steklena vhodna vrata so običajno izdelana iz kaljenega stekla, ki se težje razbije kot navadno. Ob razbitju kaljeno steklo razpade v zrnje, ki ne povzroči globljih vreznin v telo, odprtina pa tudi omogoča storilcem neoviran vstop. Lamelirano steklo je varnostno steklo, ki je sestavljeno iz več plasti stekel površinsko zlepljenih skupaj s prozorno polimerno folijo. Ob razbitju koščki ostanejo zlepljeni skupaj, kar vsekakor poveča čas vstopa. Mehansko varovanje čas vstopa poveča, ne odvrne pa nepridipravov, da ne bi vstopili v objekt. Varnost objekta se bistveno poveča, če mehanskemu varovanju dodamo še tehnično varovanje.

Ranljivost je situacija ali okoliščina, ki v nespremenjenem stanju lahko povzroči izgube življenj ali škode. S terminom »ranljivost« označujemo slabost ali pomanjkljivost (v postopkih, v tehničnem varovanju, v organizaciji, v razporeditvi objektov, v transportnih poteh in logistiki …), ki jo je v primeru odkritja ali nepooblaščenega razkritja mogoče namerno ali nenamerno izkoristiti in povzročiti škodo.

Ogroženost je zaznana neposredna nevarnost negativnih aktivnosti, ki lahko povzročijo poškodovanje ali škodo (kdo ali kaj nas ogroža, na katerih področjih smo ogroženi, kdo ali kaj je ogrožen, kateri dogodki oziroma aktivnosti nas najbolj ogrožajo, kdaj smo najbolj, kdaj manj ogroženi ?)

Tveganje je negotovost, povezana s finančnimi izgubami, z odstopanji med dejanskimi in pričakovanimi rezultati ter z verjetnostjo, da se je dogodek, ki povzroči izgubo, že ali pa se bo zgodil. Če trdimo, da je negotovost stanje, ko ne vemo, ali neka predpostavka drži ali ne, lahko rečemo, da je tveganje ranljivost v stanju negotovosti.

Državni zbor RS

Okrožno Sodišče Ljubljana

Osnovna šola Toma Brejca Kamnik

Kotrola zračnega prometa

Narodna galerija Ljubljana

Osnovna šola Toma Brejca Kamnik