Posebni (specialni) javljalniki,  lahko zagotovijo veliko zgodnejše odkrivanje požara ob minimalnem številu lažnih alarmov.

Sistem za detekcijo dima iz video slike
Video slika se da z uporabo posebnih algoritmov uporabiti tudi za detekcijo dima, ki je lahko v velikih in visokih prostorih mnogo učinkovitejša od običajnih sistemov z dimnimi javljalniki. Na prostem je to edini način detekcije dima, vendar so pri uporabi na prostem možni občasni lažni alarmi zaradi naravnih vplivov.
Več v brošuri ->

 

Aspiracijski javljalniki so namenjeni zelo zgodnjemu odkrivanju požara v “čistih” prostorih, kjer dosegajo do 100x večjo občutljivost od točkastih dimnih javljalnikov kot tudi v prostorih s stalno prisotnim prahom in drugo umazanijo v zraku, kjer bi točkasti dimni javljalniki stalno javljali lažne alarme. Javljalnik sestavlja zelo zmogljiva laserska merilna komora, ki lahko s pomočjo zmogljivega procesorja in posebnih algoritmov loči med dimom in motilnimi delci ter omogoča stalno prilagajanje delovanja stanju okolice. Sesalni del javljalnika skrbi za stalno dovajanje vzorcev zraka iz nadzorovane okolice v merilno komoro. V javljalnik vgrajen ventilator srka zrak iz vzorčevalnega cevovoda, ki ima na določenih mestih vzorčevalne odprtine (nadomešajo javljalnike). Večina vsesanega zraka se vrne nazaj v prostor, samo majhen del tega pa se vodi skozo 10 mikronski filter v merilno komoro. Življenska doba filtra je tako zelo dolga, javljalnik pa stanje filtra nadzoruje in javi potrebo po zamenjavi.

 

Prikaz delovanja aspiracijskega javljalnika:

Kliknite na sliko za aktiviranje kontrol, kliknite z desno miško in izberite zoom in za povečanje slike.

Na razpolago so različne izvedbe, ki se med seboj razlikujejo predvsem po zmogljivosti ventilatorja in s tem po največji dovoljeni dolžini vzorčevalnega cevovoda.
Več v brošuri ->

 

Javljalniki požarnih plinov detektirajo karakteristične pline (CO, H2, KW/Nox) , ki se razvijejo v začetni fazi požara. V posameznem javljalniku je več visokoobčutljivih senzorjev za plin. Signali iz senzorjev se v javljalniku obdelajo in preko releja za alarm in napako ali M-bus komunikacije pošljejo do požarne centrale.
Več v brošuri ->

 

Plamenski javljalniki zaznavajo sevanje plamena v različnih spektralnih področjih: od ultravijoličastega do različnih delov infrardečega sevanja, nekateri uporabljajo za detekcijo plamena samo en spekter, nekateri pa več različnih spektrov. Javljalniki primerjajo različne karakteristike detektiranega sevanja, od utripanja do razmerja jakosti sevanja v različnem spektralnem področju in lahko zelo zanesljivo in hitro odkrijejo požar s plamenom. Plamenski javljalniki so tako imenovani “prostorski” javljalniki (podobno kot sistem detekcije iz video slike), saj nadzorujejo celoten prostor in ne kot točkasti dimni javljalniki, ki javijo alarm, ko dim prodre v njihovo merilno komoro. Potrebna je neposredna vidljivost med mestom požara in javljalnikom. Obstoja cela družina plamenskih javljalnikov z različnimi lastnostmi. Najobčutljivejši med njimi lahko odkrijejo požar velikosti 30 cm x 30 cm (bencin) na razdalji 60 m v 10 sekundah!
Več v brošuri ->

IR temperaturni javljalniki zaznavajo infrardeče (IR) sevanje, ki je posledica pregrevanja. Javljalnik javi alarm, če se temperatura na površini nadzorovanega objekta dvigne preko določene vnaprej nastavljene meje. Lahko se nadzoruje mirujoče ali premikajoče objekte. Tudi ti javljalniki so “prostorski”, njihovo vidno polje je cca. 30 stopinj.
Več v brošuri ->

Linijski javljalniki imajo občutljiv del javljalnika razporejen vzdolž linije za razliko od točkastih javljalnikov, kjer je senzor znotraj javljalnika v eni “točki”. Linijski javljalniki so lahko občutljivi na temperaturo (temperaturni kabel) ali pa so občutljivi na dim (žarkovni javljalnik).

 

Žarkovni javljalnik je linijski javljalnik občutliv na dim in dodatno tudi na temperaturo. Sestavljata ga oddajnik in sprejemnik infrardeče svetlobe, ki sta navadno namešena na nasprotnih stenah nadzorovanega prostora (stene morata biti mehansko stabilni). V kolikor se na poti žarka pojavi dim, se žarek oslabi in v primeru dovolj velike oslabitve javljalnik javi alarm. Občutljivost se nastavlja v več stopnjah. Dodatno lahko javljalnik javi alarm tudi v primeru valovanja zraka zaradi visoke temperature, ki žarek modulira (pojav, podoben “fati morgani” nad vročo površino.

 

Temperaturni kabel (termični kabel) Protectowire sestavljata dva elastična vodnika, sukana med seboj na ta način, da obstoja sila, ki ju hoče stisniti. Temperaturno občutljiva izolacija to preprečuje. V kolikor temperatura kabla naraste preko tovarniško določene temperature, izolacija popusti in nastane kratek stik med vodnikoma. Javljalnik je zelo zanesljiv in ne daje lažnih alarmov. Zamenjuje lahko točkaste temperaturne javljalnike in se uporablja predvsem za javljanje v kabelskih kanalih, v dvojnih tehničnih stropih …
Več v brošuri ->

 

Temperaturni kabel Bartec Red Guard je posebni kabel, ki ima na razdalji (ki je lahko tovarniško določena ali po izbiri naročnika) vgrajene točkaste temperaturne senzorje. Vsi senzorji so z digitalno komunikacijo z nadzorno elektroniko, ki spremlja temperaturo vsakega posameznega senzorja. S programskimi nastavitvami se lahko določi pogoje za proženje alarma: porast temperature nad dovoljeno mejo ali hitrost naraščanja temperature. Senzorje se lahko združuje v skupine z enakimi lastnostmi ali pa se jih obravnava individualno. Vsak posamezen senzor se lahko tudi izklopi ali vklopi v sistem javljanja. Nadzorna elektronika se na različne načine lahko priklopi na adresno centralo, ima pa tudi nekaj lastnih izhodov (do 200) za krmiljenje.

Dolžina kabla je lahko največ 2 km, s skupno največ 250 senzorji. kabel se lahko uporablja tako za požarno javljanje kot tudi za nadzor temperature v tehnoloških procesih.
Več v brošuri -> 

Več podatkov pošljemo na zahtevo.