Gasilni sistemi preprečujejo katastrofe

Naj bo hiša zidana, montažna, lesena ali kombinirana, individualna, vikend ali stanovanje v bloku, poslovni prostor, lokal, proizvodnja, tovarna ali skladišče. Namen tehnične požarne zaščite ostaja povsod enak – pravočasno zaznati potencialno možnost nastanka in razvoja požara in o tem ustrezno obvestiti, lahko pa tudi takoj ukrepati (začeti z avtomatskim gašenjem).

Komponente vgrajenega sistema gašenja

Komponente vgrajenega sistema gašenja

Ukrepi tehnične ali aktivne požarne zaščite

Med ukrepe tehnične ali aktivne požarne zaščite spadajo vgrajene naprave za odkrivanje požarov, vgrajene naprave za gašenje, naprave za odvod dima in toplote, varnostna in zasilna razsvetljava, krmiljenje vrat na evakuacijski poti in naprave za oskrbo z elektriko v sili.

Preberi več

Na protipožarni sistem pomislimo še pred požarom

O protipožarni zaščiti je smiselno razmišljati še preden se neprijeten dogodek zgodi. Čeprav je tehnična zaščita določen strošek, je ta minimalen v primerjavi s stroškom, ki ga lahko povzročita požar ali vlom.

Preberi več

Projektiranje tehnične varnosti je postalo interdisciplinarna znanost

Projektiranje je inženirska disciplina in ima v sklopu inženiring storitev zelo velik pomen. Priprava načrta tehničnega varovanja, ocene ogroženosti objekta in posvetovanje s projektantom tehnične varnosti je ključnega pomena.

Preberi več

Projektiranje požarne varnosti je multidisciplinarna znanost

Projektiranje požarne varnosti je multidisciplinarna znanost

Voda, vodna megla ali kombinacije plinov poskrbijo za čim manj škode ob požaru

V nasprotju s prenosnimi sistemi za gašenje so vgrajeni sistemi fiksno nameščeni na objektu, ki ga varujejo. Tako so v stalni pripravljenosti za delovanje, vključijo pa se takrat, ko izbruhne požar. Navadno so vgrajeni gasilni sistemi avtomatski, kar pomeni, da se ob izbruhu požara sami sprožijo in pogasijo požar ali vsaj preprečijo njegovo širjenje do prihoda gasilcev, ki ogenj dokončno pogasijo.

Preberi več

Običajni šprinklerski sistem

So v uporabi že zelo dolgo in so izredno zanesljivi, brez nepotrebnih sproženj. Ob povišani temperaturi zaradi požara se ampula v šprinklerski glavi razbije in odpre ventil, voda začne brizgati iz šobe, dokler gasilci ne zaprejo glavnega ventila. Njihova prednost je omejitev gašenja, saj se sprožijo le šobe ob mestu požara. Voda je zaradi svoje velike uparjalne energije zelo učinkovito gasilo, vendar pri običajnih šprinklerskih sistemih večina vode odteče neuporabljene. Posledica je poplava, škoda pa je lahko večja od škode zaradi požara.

Preberi več

Časovna prednost Novec-a pred ostalimi inertnimi gasili

Časovna prednost Novec-a pred ostalimi inertnimi gasili

Šprinklerski sistem z vodno meglo

Sistem gašenja z visokotlačno meglo Hi-Fog deluje podobno kot običajni šprinkler s to pomembno razliko, da zelo visok tlak v sistemu (150 barov) in posebne šobe razpršijo vodo v mikroskopske kapljice, kar ima vrsto prednosti:

Preberi več

Sistem gašenja z visokotlačno meglo lahko nadomesti običajen šprinklerski sistem v večini primerov. Pri zamenjavi je treba biti pozoren na ustreznost certifikatov, v katerih je določeno, za kakšne dimenzije prostorov in požarno ogroženost je sistem certificiran.

V nekaterih okoljih, kot so strojnice s pogonskimi motorji in plinskimi turbinami, je sistem z vodno meglo nepogrešljiv, saj je neprimerno učinkovitejši od vseh drugih.

Za nekatere posebne aplikacije je uporaba vode kot gasila na prvi pogled neprimerna, a uporaba vodne megle v posebnih izvedbah je priporočena tudi za računalniške centre in druge prostore z dragimi in občutljivimi elektronskimi napravami, medicinsko diagnostične centre, umetnostne galerije, skladišča slik in drugih dragocenih eksponatov, v katerih moramo zagotoviti stalno temperaturo in zračno vlago, muzeje, arheološke in druge zbirke neprecenljive zgodovinske vrednosti, lesene in druge občutljive stavbe kulturnega in zgodovinskega pomena ter opere, gledališča in podobne dvorane.

Plinski sistem z ogljikovim dioksidom

Sistem deluje v povezavi s sistemom javljanja požara, gašenje sproži požarna centrala z odprtjem ventilov, ko so izpolnjeni pogoji.

Preberi več

Plinski sistem z inertnimi plini

Ta deluje podobno kot sistem z ogljikovim dioksidom, prav tako v povezavi s sistemom požarnega javljanja. Inertni plini za gašenje so mešanice naravnih plinov (inergen, argonit) ali pa čisti naravni plini (dušik, argon). Gašenje deluje po načelu zmanjšanja koncentracije kisika v prostoru na okoli 12 odstotkov, kar preprečuje gorenje, ljudje pa še vedno lahko dihajo.

Preberi več

Plinski sistem z nadomestki prepovedanega halona

Uporabljata se predvsem dva plina: starejši FM-200 in novejši Novec 1230. Slednji nima toplogrednega učinka, FM-200 pa minimalnega.

Preberi več

Drugi sistemi

Sistem s peno se uporablja predvsem v posebnih okoljih, denimo velikih skladiščih za naftne derivate. Deluje z vodo, ki se ji na izstopni šobi primeša penilo, da se napravi gosta pena, ki obda območje požara z debelim ovojem in prepreči dostop kisika do ognja. Prah se v avtomatskih sistemih navadno ne uporablja.

Preberi več

Primerjava količine gasila za različne sisteme

Primerjava količine gasila za različne sisteme

Povezava s sistemom za zgodnje odkrivanje požara in alarmiranje

Samozadostni sistemi (šprinklerji) so na žalost počasni. Večina požarov v zgradbah se začne počasi s pregrevanjem in tlenjem, ko se začne tvoriti vidni ali nevidni dim. Šele kasneje se razvije požar, ki povzroči zadostno segrevanje ampule v šprinklerski glavi in nato odprtje ventila zaradi počene ampule.

Preberi več

Osnovni namen gašenja ostaja enak

Osnovni namen gašenja ostaja enak

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE